Voorgeschiedenis
Kreatieve manifestatie
Op zaterdag 19 augustus 1972 organiseerde een cultureel betrokken groepje mensen een ‘kreatieve manifestatie’, Dag Lochem geheten. Een dag met theater, muziek, film, jaarjournaal, kunstmarkt, Weens café, poppenspel en dans. Daarnaast informatiestands waar maatschappelijke en culturele organisaties, de middenstand en kunstenaars zich konden presenteren. Dit alles vond plaats op en rond de Grote en Kleine Markt.
Bij deze manifestatie werd heel Lochem betrokken: middenstand, verenigingen, jongerenwerk, scouting, film- en schaakclub enz.
Succes
Het succes was enorm en men besloot deze dag de volgende jaren een vervolg te geven, steeds op een zaterdag eind juni. Later werd ook de vrijdagavond erbij getrokken. Mede door het succes van de eerste dag werd besloten de organisatie van de dag en andere activiteiten onder te brengen in een stichting.
Hieronder foto's van Henk Braakhekke uit (waarschijnlijk) 1974.
Stichting
De Stichting Dag Lochem werd op 15 mei 1973 officieel opgericht. Doelstelling: het organiseren van activiteiten op cultureel gebied, zoals concerten, tentoonstellingen en lezingen die buiten het gangbare theater- en concertzaalcircuit vallen.
Logo
Een steeds terugkerende manifestatie op de ‘kreatieve dag’ was het bouwen van een grote hand van gips: Dag Lochem! Deze gipsen hand werd de basis van het door André Oudheusden ontworpen logo dat (in iets aangepaste vorm) nog steeds wordt gebruikt.
Vervolg
De ‘Dag Lochem’-dag werd in totaal twaalf keer gehouden. In 1983 was het 750 jaar geleden dat Lochem stadsrechten kreeg. Dit feit werd groots gevierd en was de oorzaak dat de ‘Dag Lochem’-dag dat jaar werd overgeslagen. Hiervoor in de plaats werd een beelden-fietsroute uitgezet: Zwerven langs beelden.
Daarna werd de ‘Dag Lochem’-dag niet meer gehouden. De Stichting ging zich meer richten op kleine culturele evenementen op gebied van muziek, theater, beeldende kunst, literatuur etc. Hoogtepunt werd de jaarlijkse zomertentoonstelling hedendaagse kunst in de Grote of Sint-Gudulakerk. De eerste tentoonstelling in 1984 betrof nog geen kunst, maar een overzicht van historische en eigentijdse kaarten: Lochem in kaart.
Een impressie van de latere activiteiten staat onder het kopje Terugblik (zie menu).